2006-11-18

Är det verkligen fel att en lärare chattar på Lunar?

En kommunpolitiker i Skåne, tillika nämndeman i en Migrationsdomstol, har fått lämna sin lärarbefattning då han visat falska betygshandlingar. Han anklagas också för ha chattat med elever på Lunarstorm, något som man, egendomligt nog, inte verkar få göra som lärare.

Förfalskning med stavfel
Sydsvenskan skriver idag om en lärare utanför Höör i Skåne som fått sparken sedan han på falska grunder fått en lärarbefattning. Mannen som också uppges vara politiker för moderaterna hade förfalskat ett utbildningsbevis från Karlstad universitet och rektorn höjde på ögonbrynen när dokumentet bland annat innehöll stavfel. SIC!

Chattat på Lunar
Men läraren läggs också till last att han chattat med sina elever på Lunarstorm. -Vi sa att det inte är fel att hålla sig informerad om vad unga gör på Lunarstorm. Det kan vara bra även för barnen att veta att vuxna finns där. Men det är olämpligt att chatta med egna elever, säger Per Sundberg, personalchef på Höörs kommun.

Ingenstans i artikeln antyds att läraren haft något annat än ett normalt samtal i sin chatt med elever. Att rakt av dra slutsatsen att det är olämpligt för en lärare att chatta med sina elever tycker jag är lite förhastat. Sannolikt har personalchefen eller rektorn ganska dimmiga uppfattningar om vad Lunarstorm är och hur många ungdomar kommunicerar med varandra 2006. I stället borde man vända på frågeställningen och utgå ifrån att en lärare faktiskt ska ha kontakt med sina elever på Lunar. Därefter kan man skaffa argument som talar mot detta och eventuellt skapa riktlinjer.

I just detta fall hade det nog räckt med att konstatera att karlen fått jobb på falska meriter.

Andra bloggar om:

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller helt med här. Ju fler vuxna med ett seriöst intresse för ungdomar som chattar på Lunarstorm desto bättre.

Det är mycket olyckligt att vuxna inte kan ha en social kontakt med ungdomar utan att det ska antydas att de är pedofiler. Jag antar att en lärare som skjutsar hem en tonårig elev med bilen en mörk vintereftermiddag i omsorg om hennes säkerhet också bör vara orolig för att bli anmäld som sexförbrytare av elevens föräldrar eller bli uppkallad till rektor och bli entledigad från sin lärartjänst.

Anonym sa...

ja det borde verkligen vara fler vuxana som sitter på lunar :)..
skulle bara vara roligt om dom kunde få lunarstorm att väcka mer intresse mot dom äldre samtidigt som dom har det ungdomliga stuket kvar i sig :)..

Anonym sa...

Mycket bra och tänkvärd kommentar. Speciellt i en tid då allt fler vuxna faktiskt använder lunarstorm. Jag är idag 25 år, har använt lunar i några år nu och ser fler och fler vuxna som har lunarstorm till precis samma sak som yngre, att prata och ta kontakt med människor. Lunarstorm har ju felaktigt fått en stämpel att det bara är nätdejting vilket i många fall är fel, de flesta är faktiskt ute efter att prata och lära känna nya människor. Det finns ju faktiskt en poäng till med lärare som finns på lunarstorm, nämligen att eleverna kan ta kontakt och fråga saker om de vill, lika gärna som de tar kontakt via vanlig mail. Dessutom kan de där känna att de inte stör (vilket kanske skulle få dem att låta bli telefonen) när de vill fråga saker. Nej ner för alla dumma politiker som tar beslut utan att kolla bakgrunden först! Och som sagt, förfalskningen av meriter borde ju ha räckt för att få sparken utan att smutskasta något aom antagligen bara var ett vanligt samtal.