2006-11-05

Saddam Hussein dömd till döden

Iraks forne president har idag dömts till döden för brott mot mänskligheten i samband med regimens vedergällning i byn Dujail 1982.

Offren i Daujail och andra kriminella handlingar
I all uppståndelse kring Saddam Hussein är det viktigt att komma ihåg offren i den shiitiska staden Dujail 1982. 150 män mördades, några av dem var bara 13 år. 1 500 fängslades och torterades. Detta illdåd var en vedergällning efter ett mordförsök på Saddam Hussein.

Det är också viktigt att dagens dom inte verkställs. I stället måste Saddam Hussein också ställas till svars för andra övergrepp mot mänskligheten.

Dödsstraff
Utikesminister Carl Bildt gör en tydlig markering mot dödsstraffet i ett pressmeddelande där han säger att domen mot Saddam Hussein dock inte löser Iraks politiska problem.

Rättsprocessen är en viktig uppgörelse med det förflutna, men den stora utmaningen för Iraks folk gäller framtiden och de kompromisser som krävs för
bevarad frihet, säkrad fred och varaktig försoning.

- Jag beklagar samtidigt att Irak inte valt att avskaffa dödsstraffet. Sveriges och den Europeiska unionens inställning i den frågan är väl känd och vårt avståndstagande från dödsstraffet gäller utan undantag.


Bra rutet om det vedervärdiga dödsstraffet tycker jag. Fängelse på livstid för Saddam Hussein är rätt påföljd.

DN, Saddam Hussein dömd till döden
Aftonbladet, Saddam Hussein dömd till döden

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: