2007-10-04

Man tar sig för pannan

UPDATE: Pressmeddelande från Europarådet
Parliamentarians from the 47-nation Council of Europe have urged its member governments to “firmly oppose” the teaching of creationism – which denies the evolution of species through natural selection – as a scientific discipline on an equal footing with the theory of evolution.
In a resolution passed by 48 votes to 25 during its plenary session in Strasbourg, the Council of Europe Parliamentary Assembly (PACE) declared: “If we are not careful, creationism could become a threat to human rights.”

Här är länken till dokumentet

Morgan Johansson är som de flesta socialdemokratiska oppositionspolitiker. Han är tyst. Men gäller det hans uppdrag som styrelseledamot i den ateistiska organisationen Humanisterna lever han upp och lyckas synas i debatten. Att han som socialdemokrat behöver draghjälp av en karismatisk folkpartistisk är ironiskt.
Det har varit lite tyst från sturmarkarnas organisation Humanisterna den senast tiden. Uppenbart har man tömt artilleriet av angrepp och ifrågasättanden av andra personers tro. Men idag lyckas styrelseledamöterna Christer Sturmark och Morgan Johansson publicera en lång debattartikel på SvD Brännpunkt med rubriken "Europarådet varnar för kreationism". En klar pseudohändelse i Europarådets arbete för att realisera medlemsländernas gemensamma ideal och principer och för att främja deras ekonomiska och sociala utveckling.

Om det verkligen är så att Europarådet varnar vet jag inte eftersom artikeln handlar om en konferens som ska hållas idag. Samtalet förs mot bakgrund av att en socialist och en liberal politiker varnat för att kreationistiska idéer vinner framsteg i Europa.

Jag tillhör också kritikerna av kreationistiska idéer men till skillnad från Sturmark och Johansson har jag ingen aning om hur Europarådet kommer att ta emot rapporten. Det är ju inte alls omöjligt att man kommer att finna att tokidéer som kreationism kan försvaras under åsikts- eller religionfrihetens namn. Men Sturmark och Johansson vet precis hur det är när de utifrån en rapport vågar säga:



Europa säger ifrån: vi vill försvara upplysningens idéer. Låt aldrig det arvet förskingras! Låt det inte gå så illa som i USA.
Jag är ganska säker på att de två sturmarkarna är ganska fel ute när de antyder att kreationismen är på väg att ta över i USA. Humanisterna griper uppenbart varje halmstrå till att slå mot människors enskilda tro. Evolutionsläran står på egna ben och behöver knappast Sturmarkarnas draghjälp. Humanisterna generaliserar och drar slutsatsen att allt ont kommer från religiösa människor. Det är lika fel som att dra likhetstecken mellan ateistiska Humanisterna och de ateistiska ideologier som plågat mänskligheten.

Men mest tragiskt är det kanske att ett förutvarande socialdemokratiskt statsråd syns mer som fanatisk ateist än aktiv oppositionspolitiker. Att han får draghjälp av en välbärgadfolkpartist från Lidingö är en extra krydda på farsen.

Om kreationism har jag skrivit tidigare, This in noncence - Tokmuseum i Kentucky

Andra bloggar om: ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Kyrkan och andligheten måste ju monteras ner till förmån för "humanisternas" agenda. Sverige och England är ju de länder där religionsförföljelsen verkar ha kommit längst, vi har dessutom proportionell utskrivning av psykofarmaka. Men vi är säkert så oerhört mycket lyckligare pga av vårt avståndstagande från religion. Personligen tycker jag det hela blir mer intressant i ljuset av den nya ekumeniken och FNs planer på att smälta samman alla religioner till meningslöst synkretistiskt dravel. Källa? http://www.uri.org/ Nej sidan är inget skämt, den kan faktiskt till en början se sig som ett intressant alternativ trots symbolen som är en kombination av Swastikan och Davidsstjärnan. När man läser vidare om hur denna monstrositet är tänkt att styras ser man ganska tydligt att det handlar om en byråkratisering av religioner samt ett likriktningssystem, jag råder både författaren av denna blogg samt eventuella läsare att läsa vidare om ämnet då det kommer bli mer och mer aktuellt med tiden. När miljörörelsen går mot religion kommer även den att smältas in under samma paraply, jag är medveten om att det låter som en konspirationsteori, men det står i deras egna dokument som är helt offentliga och minst lika skrämmande som Global 2000 var på sin tid.

Johannes Soldal sa...

Så när man kritiserar kreationister så slår man mot alla människors enskilda tro? Och varifrån får du att Humanisterna tror att "allt ont kommer från religiösa människor"?

Anonym sa...

Det som stör mig mest är att man ljuger så smutsigt och fult om (ID) Intelligent Design för att mörka ett ifrågasättande av evolutionsteorin på vetenskaplig grund. En kreationist tror på en gud som skapare. En ID-förespråkare säger i praktiken inte mer än att evolutionsteorin inte klarar att förklara allt och det gör man i vetenskaplíga termer. Någon egen förklaring har man inte mer än att slumpen inte räcker som Gud. Det fakum att kreationisterna tar draghjälp av ID förändrar på intet sätt vad ID innebär.

Forskning och vetenskap inom andra områden står betydligt ödmjukare inför människans begränsade kunskap än ateisterna som shanghaiat evolutionsteorin och gjort den till sin religion.

Våra briljantaste forskarhjärnor arbetar idag med att bevisa supersträngteorin och modellen med 10 dimensioner. Teorin som presenteras som den mest fantastiska upptäckten i teoretisk fysik och även som det 21:a århundradets fysik.
En teori som öppnar för det faktum att det kan finnas parallella världar millimetrar från oss själva. Okända dimensioner och enorma krafter som kanske existerar tom i oss och ändå utanför vår insyn och kontroll.

I forskningscentrat i Bern satsar staterna mångmiljonbelopp på experiment med att finna spår av dessa andra dimensioner med hjälp av en enorm partikelaccelerator.

Finns det värre fanatiker är humanisterna? Kreationister och även ID-förespråkare ur alla läger och utgångspunkter är väl medvetna om att åsikterna baseras på en tro eller en teori och accepterar andras rätt till åsikter. En humanist däremot må ha hur primitiv utbildning och kunskap som helst men VET ändå att evolutionsteorin inte är en teori utan en vetenskaplig sanning som för all tid förklarar allt. En humanist kräver därför förbud mot kritik och ifrågasättande av evolutionsteorin.

Den teori som inte tål att ifrågasättas står på samma plan som sovjetkommunism, nazism och Irans mullor.

Anonym sa...

Jag tycker att den som står för farsen är du.

Anonym sa...

Det tycks mig som att det är vanligare idag att vetenskapen klampar in på trons område och gör kategoriska uttalanden om sådant som ligger utanför vetenskapens kompetensområde - än att kyrkornas företrädare uttalar sig i vetenskapliga frågor. De där mupparna som mest gör reklam för sig själva har som metod att förknippa pappskallekreationism med folks allmäna känsla av att livet är "designat på ett intelligent sätt" - något som en förkrossande majoritet av mänskligheten anser, utan att ha problem med evolutionismen.

Unknown sa...

Vi behöver mer av kristen humanism
Håller med om synpunkterna på de s.k. "Humanisterna". De är ganska pinsamma i sin argumentationsteknik, som i mycket går ut på att "skapa" sina idealmotståndare.
Det går till så att man beskriver de värsta avarterna av vanföreställningar bland t.ex. vissa kristna grupper - gärna med exempel från USA. Sedan sätter man likhetstecken mellan detta elände och kristen tro (eller andra religioner) och argumenterar mot detta.
Det de argumenterar emot är ju ofta inskränkta och fundamentalistiska föreställningar, som även de flesta svenska kristna tar avstånd ifrån. Det vill dock sturgubbarna inte se.

En annan pinsam sak med dem är att de - mot bättre vetande - försöker skaffa sig monopol på begreppet "humanism".
Faktum är att den kristna humanismen har flerhundraåriga rötter, och i Sverige har den kristna humanismen funnits i organiserad form årtionden innan sturgubbarna visste om att ordet fanns.
Förbundet för kristen humanism och samhällssyn
bildades 1972 genom sammanslagning av Förbundet för kristet samhällsliv (grundat 1918) och Förbundet för kristen humanism (bildat 1937).
www.kristenhumanism.org

Tyvärr är det nog så att alltför många sansade och kloka kristna företrädare i Sverige är för flata gentemot många av de dumheter som framförs i kridtendomens namn - inte minst av fundamentalister och högerkristna grupper i USA.
Om inte exempelvis Svenska kyrkan och andra vettiga kristna samfund tydligt och återkommande kritiserar dumheterna finns alltid risken att de som inte är så insatta tror att "så där tänker alla kristna". Och att de därmed lättar faller offer för sturgubbarnas vulgärpropaganda.

Leif Ekstedt sa...

Humanisterna kan göra religionen en stor tjänst. Driv frågan om borgerlig vigsel(kalla det vad ni vill) Juridiskt korrekt.
Det kommer att innebära frid och fröjd ,mellan kyrkliga "ismer" och
koncentrationen på den egna religionen och dess förkovran öka