2007-10-01

Förblindad Mats Odell har problem

Skandalbolaget Carnegies förutvarande vd, Karin Forseke, avgår nu som ordförande för regeringens råd för försäljning av aktier i bolag med statligt ägande. Trots att Finansinspektionen riktat mycket allvarlig kritik mot Carnegie verkar finansmarknadsminister Mats Odell ha svårt att förstå att han måste ta konsekvenserna att folk som på något sätt kan sägas ha haft inflytelelserika poster i rufflarbolaget är körda oavsett om de belagts med direkt skuld eller inte.

Karin Forsekes eget försvar är ihåligt då hon på regeringens presskonferens på fullt allvar hävdar att Finansinspektionens kritik inte omfattar hennes tid som vd i Carnegie. Meningarna om detta synes delade.

Men mest tragiskt är ändå att Karin Forseke hävdar att det är oppositionens kritik som tvingat henna att avgå. - Man har försökt att smutskasta mig och koppla mig till händelser som inte har med mitt ansvar att göra, säger hon.

Det är lite tragiskt att inte inse att domen över Carnegie är hård och att de som förknippas med företaget dras med. Att då skylla på opposition verkar bara syfta till att tillfredställa Mats Odell.

Karin Forseke skadar tilltron till processen kring utförsäljningen och detta må vara rättvist eller inte. Men vad som är värre för Odell är att han nu kan anklagas för att ha fingrarna i syltburken då han alldeles nyligen gjort misstaget att utnämna förre bolagsjuristen vid Carnegie till statssekreterare med ansvar för bolagsutförsäljningen.

Nu kommer medias blickar och granskning att vändas mot Mats Odell. Det är knappast vad statsministern önskar. Odell är en handlingens man men saknar den karisma som krävs för att få sympati och förståelse. Mats Odell är regeringens egen Bosse Ringholm. Men skillnaden mellan Enskede IK:s slarv och Carnegies rufflarkultur är milsvid.

DN, Forseke lämnar efter Carnegieskandalen
DN, Reaktioner Karin Forsekes avhopp
SvD E24, Man har smutskastat mig

Inga kommentarer: